Çayın Kısa Tarihçesi

Binlerce yıl boyunca pek çok kültürde kullanılan çayın coğrafi kaynağının Hindistan, Çin ve Tibet dolayları olduğu düşünülür. Çayın içecek olarak kullanılmaya başlanmasıyla ilgili çeşitli hikayeler olsa da, bunların hiçbiri kesinlik kazanmamıştır. En yaygın hikaye, milattan önce 2737 yılında Çin İmparatoru'nun, çay yapraklarının, o dönemlerde hijyenik sebeplerden dolayı kaynatılarak içilen suyun içine düşmesiyle, çay içimini keşfettiği yönündedir.
Çayın büyük miktarlarda ekimi, üretimi ve ticaretinin Çin tarafından başlatıldığı bilinir. Milattan sonra 400 ve 600 yılları arasında Çin'de çayın tıbbi nedenlerle üretimi artar. Yine bu dönemde çayın içine portakal, zencefil gibi çeşitli baharatlar ve aromalar katılmaya başlanır. Milattan sonra 7. yüzyıldan sonra ise çay, Çin'de popüler bir içecek haline gelir.
Çay, Budizm vasıtasıyla Çin'den Japonya'ya ve Kore'ye yayılır. Japonya'ya girişi 6. yüzyılda olur. 7. ve 8. yüzyıllarda ise bu ülkede nadir ve pahalı bir içecek statüsündedir. Japonya'da bu dönemde çayı yüksek rahipler ve aristokrasi tüketir. Japon sosyetesinin çayı hemen kabul etmesi, çay içimini ve servisini bir sanata dönüştüren seremoninin doğmasına neden olur. 16. yüzyılın sonlarında ise Japonya'da açılan ilk bağımsız çay evi, daha basit ve estetik bir seremoni ile bugünkü çay servisi ritüelini geliştirir.
Çay Avrupa'da ise 16. yüzyılda bilinmeye başlanır. 17. yüzyılda Hollandalılar Çin'den yeşil çay ithal etmiş, aynı yüzyılın ortasında ise çay, İngiltere'de satılmaya başlanmıştır. 1650 yılında da çay, Yeni Dünya'ya yolculuk yapmış ve orada hızla yaygınlarak, Amerikan kültürüne girmiştir.
© Copyright Mutfağın Keşfi 2010 - All Rights Reserved