Kahve Yapımı

Kahve çekirdeklerinin kavrulması, farklı şekillerde öğütülmesi, farklı şekillerde demlenmesi ve zaman zaman eklenen aromalarla, bir içecek olarak kahvenin bugün tükettiğimiz çeşitleri oluşur. 
Kahve hazırlarken, elbette kullanılan kahvenin kalitesi önemlidir, ancak içimi ve tadı etkileyen başka etkenler de söz konusudur. Öncelikle, kahvenin öğütülme biçimi, kullanılan hazırlama yöntemine uygun olmalıdır. Ayrıca kahve, kullanılacağı zamana kadar kapalı saklanır ve hava almazsa, tazeliğini daha iyi korur. Bunun yanı sıra, su da önemli bir etkendir. İyi su kullanılması, tadı etkiler. Su ile ilgili önemli bir başka nokta da, kahve için kaynamış sıcaklıkta su kullanılmaması gerektiğidir. Eğer otomatik filtre kahve makinası kullanıyorsanız, makina bunu kendisi ayarlayacaktır. Ancak French Press gibi, kendinizin suyu ısıttığı bir sistem kullanıyorsanız, kaynamış suyu 1-2 dakika beklettikten sonra kahvenizi demleyebilirsiniz.
Elbetteki bu durum, Türk kahvesi için geçerli değildir. Türk kahvesi soğuk suya karıştırılır ve daha sonra cezve ile kaynayana kadar pişirilir. Ancak kaynayınca hemen ateşten alınır.
Kahvenin demlenme süresi de, tadını etkileyen bir başka faktördür. Yine otomatik makinalar bu süreyi kendisi ayarlayacaktır, French Press gibi sistemler için ise genel olarak 3-5 dakika önerilir.
French Press (coffee press olarak da bilinir), uzun bir bardağa benzeyen, silindir bir cam kabın içerisinde öğütülmüş kahve ve sıcak suyun karıştırılması ve birkaç dakika bekletildikten sonra, silindir kabın ağzına oturan yuvarlak filtrenin aşağı bastırılması yöntemiyle kahve hazırlanmasını sağlayan bir alettir. Böylelikle öğütülmüş kahve, filtrenin altında kalır ve içilecek olan kısım, bardağa alınır. Bu yöntem, kahve ve suyun direkt olarak beraber demlenmesinden dolayı, kahve yağlarının içecek kısımda kalmasına neden olur ve otomatik makinalara kıyasla daha çok tortu barındıran bir kahve hazırlar.
Otomatik filtre kahve makinalarında ise, bir filtrenin içine yerleştirilen öğütülmüş kahvenin içine damlayan su, burada kahvenin esansını ve aromasını alır ve daha sonra filtreden geçerek aşağıdaki bir kaba damlar. Böylelikle kahvenin yağı ve tortusu filtrelenmiş olur. Öğütülmüş kahve yukarıda, filtrede kalırken, aşağıdaki kapta içilebilir kahve birikir.
Süzgeçli kahve demlikleri (coffee percolator) olarak adlandırılan aletler ise, suyun kaynama basıncıyla yukarıya çıkması ve burada bulunan öğütülmüş kahveden geçerek ve yine aromayı ve esansı alarak, aynı basınçla filtreden geçmesi yöntemiyle kahve hazırlar.
Espresso makinaları ise, sıcak suyun, yine basınçla beraber öğütülmüş kahvenin içinden geçmesi yöntemini kullanır. Ancak espresso hazırlanırken bu basınç çok yüksektir ve bu nedenle sert, yoğun bir kahve edilir. Espresso'da kahvenin suya oranı, filtre kahveden 10-15 kat daha fazladır.
Espresso, üzerine sıcak suyun eklenerek servis edilmesiyle Americano adını alır. Espresso'ya süt eklenmesi, Cafe Latte olarak adlandırılırken, köpüklü süt ile servis edilen Espresso, Cappuccino olarak bilinir.
Hazır kahve ya da granül kahve (ya da gündelik hayatta sıkça kullanıldığı gibi nescafe) ise, sıcak suda hızlıca çözülebilen, dolayısıyla kolayca hazırlanabilen bir kahvedir.

© Copyright Mutfağın Keşfi 2010 - All Rights Reserved